ریفلاکس یا بازگشت محتویات معده و روده به مری
نوشته : دکتر رحمت سخنی از مرکز آمزشی درمانی امام خمینی (ره) اورمیه
ویراستار : سیمین گله بان از اورمیه
ریفلاکس عبارت است از : بازگشت محتویات معده و روده به مری ،این بیماری خود را در افراد بزرگسال و خردسال
نشان می دهد ولی با افزایش سن میزان ابتلاء به آن افزایش مییابد.
ریفلاکس با چه نشانه هایی بروز می کند ؟
احساس سوزش در مری ، سوء هضم ، برگشت شیره معده و مواد غذایی به حلق و مری
درمــان ریفلاکس:
قدم اساسی در درمان و جلوگیری از عود مجدد بیماری ، شناختن عوامل خطرساز و اجرای دقیق دستورالعملهای زیر میباشد :
1- از مصرف کاکائو خودداری نمائید .
3- از پوشیدن لباسهای تنگ که روی شکم فشار وارد می آورد بپرهیزید .
4- از مصرف غذاهای پرچرب خودداری کنید.
5- سعی کنید با پیاده روی و رعایت رژیم غذایی از وزن خود بکاهید .
6- در موقع خواب و استراحت ، سرتخت خود را حدود 20-15 سانتیمتر بالا ببرد .
7- غذا را در حجم کل میل نمائید و قبل از احساس سیری از خوردن دست بکشید ،در صورت احساس گرسنگی به جای سه وعده ، چهار یا پنج وعده غذا در حجم کم میل نمائید .
8- دو ساعت قبل از خواب از خوردن غذا و نوشیدن مایعات خودداری فرمائید .
9- از نیم ساعت قبل از غذا و در طی صرف غذا و تا یکساعت بعد از صرف غذا از خوردن آب و مایعات خودداری نمائید .
10- هر غذائیکه دوبار خوردن آن موجب بروز ناراحتی و اختلال گوارشی شد دیگر میل نفرمائید.
« ضمناً توصیه می شود رعایت موارد فوق حتی پس از اتمام دوره درمان که حدود شش ماه است ادامه یابد تا از عود مجدد بیماری و ایجاد ناراحتی برای شما جلوگیری کند »
در صورتیکه علائم زیر مشاهده شد به پزشک مراجعه کنید :
گیر کردن غذا یا مایعات در مسیر مری ، مدفوع سیاهرنگ، بروز بی اشتهایی و یا کاهش وزن، عدم پاسخ علائم به دارو و رژیم ذکر شده
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
سردردمیگرنی بلای زنان
نوشته :کارشناسان پرستاری مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری اورمیه
ویراستار : دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اورمیه
میگرن در اثر اتساع شریان خونی مغز ایجاد می شود . هر چند که دانشمندان کاملاً نمی دانند چه چیز موجب اتساع شریان ها می شود. یکی از علل شایع و شاید شایع ترین علت سردرد مکرر است.
بیماری میگرن در زنان شایع تر است و سابقه خانوادگی ابتلاء به سردرد نیز وجود دارد و در سن بالایی 50 سال از بین میرود و غالباً یک طرفه و ضربان دار است. و چند ساعت تا چند روز طول می کشد. گاهی با تهوع واستفراغ همراه است. و اکثر افراد مبتلا به میگرن در زمان حمله دچار ترس از نور و صدا می شوند و تمایل دارند که در اتاق ساکت و تاریک استراحت کنند.
علل بروز سردرد میگرنی
محرومیت از خواب ، افزودنی های مجاز غذایی ، استرس و مصرف داروها می باشند. ورزش و تمرینات بدنی سنگین می تواند باعث بروز میگرن شود. مشکلات روده ای ، آلرژی نسبت به خاک ، کمبود های ویتامینی ، فشار خون ، آلرژی یا عدم تحمل غذایی ، از دست رفتن آب بدن ، مسمومیت قهوه و کافئین شیر گاو ، شکلات و نوشابه های الکلی ، پنیر سفت و کهنه ، مرکبات ، کنسروهای گوشت و ماهی ، محصولات تخمیری ، آجیل ، انجیر ، خرما ، پیاز ، کشمش
آپسارتام یا قند های رژیمی دیده می شود. سیگار و قرص های ضد بارداری نیز در ایجاد سردرد نقش دارند.
آموزش :
- میگرن گرچه با درد شدید و ناراحت کننده همراه است ، ولی خطرناک نیست . بیماران مبتلا به میگرن بهتر است موارد تشدید کننده حملات را بشناسند و از آن موقعیتها دوری کنند.
- در هنگام بروز این قبیل سردردها دراز بکشیدو در یک اتاق ساکت با چراغ هایی خاموش استراحت کنید.
- یک دستمال خنک ومرطوب برای کمپرس سرد روی پیشانی خود قرار دهید.
- پوست سر خود را به آرامی ماساژ دهید.
- روی شقیقه های خود فشارآورید تا درد تسکین پیدا کند.
- ویتامین B12ممکن است باعث کاهش علائم شود.
- یک نکته بسیار مهم ، آنکه روغن گل پامچال دارای خاصیت ضد التهابی بوده و باعث کاهش درد در این بیماران می شود.
مصرف سبزیجات و میوه های تازه ، حبوبات ، خیار ، آب هویچ ، کرفس ، جعفری ، اسفناج ، ماهی ، زیتون ، سیر ، زنجبیل ، چغندر می تواند موثر باشد
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
خطرات ذرات نانودربدن
گردآوری و اقتباس : نسرین ون آبادی کارشناس پرستاری از اورمیه
نانوذرات همانند یک شمشیر دولبه دارای اثرات مفید و مضر می باشند در مقالات قبلی سایت مطالبی درباب برخی کاربردهای این دسته از مواد نوشته شد و این نوشتار قصد دارد به برخی از اثرات مضر و خطرناک نانو ذرات اشاره کند. بیشک اگر به روشهای صحیح کار با نانوذرات توجه شود از خطرات آن کاسته خواهد شد.
اثرات مضر بر سلامتی
نانوذرات به دولیل میتوانند برای سلامتی مضر باشند؛ اول اینکه میتوانند خیلی سریع از طریق پوست و سلولهای مخاطی جذب بدن شوند و دوم اینکه به دلیل جدید این مواد مسمومیتهای جدید و ناشناختهای را به وجود بیاورند.
منابع نانو ذرات
نانو ذرات به لحاظ منشا می توانند به سه دسته تقسیم بندی شوند.
الف) نانوذرات طبیعی ب) نانوذرات انسانی ج) نانو ذرات مصنوعی ( ساخته دست بشر)
دسته اول ( نانو ذرات طبیعی) از طرق مختلف مانند آتش سوزی جنگلها و یا فوران آتشفشانها ساخته می شوند.
دسته دوم (نانوذرات انسانی)اغلب به عنوان محصول جانبی فعالیتهای انسانی در صنعت تولید میشوند مانند نانو ذراتی که درحین جوشکاری بوجود میآید و یا از اگزوز ماشینها خارج میشود
دسته سوم ( نانو ذرات مصنوعی یا ساخته دست بشر) شامل نانوذرات مهندسی شده می باشد. این نانوذرات عمدتاً به علت ویژگیهای مطلوبشان مانند خواص جدید فیزیکی و شیمیایی ، واکنش پذیری بالاترو... تهیه می شوند. این ویژگیهای جدید مواد معمولی که فقط در مقیاس نانو مشاهده می شود دارای کاربردهای تجاری می باشد. مثلأ نانو ذرات می توانند در کرمهای ضد آفتاب ، یا خمیر دندانها و یا پوششهای بهداشتی استفاده شوند.
چرا نانو ذرات می توانند خطرناک باشند؟
وقتی مواد در مقیاس نانو تبدیل شوند در خواص شیمیایی ، بیولوژیکی و فعالیتهای کاتالیتکی آنها تغییراتی ایجاد می شود . بنابراین موادی که در حالت بالک (توده ای) بی خطر هستند وقتی به حالت نانو تبدیل شوند میتوانند سمی و خطرناک باشند. به علاوه اندازه کوچک نانوذرات باعث می شود تا این مواد بتوانند بر سد های دفاعی بدن فائق آیند.
مهمترین خواص بحث بر انگیز نانو ذرات:
الف) فضای سطحی بزرگ ( باعث افزایش فعالیت های شیمیایی و بیولوژیکی می شود)
ب) ویژگیهای جدید مانند انحلال پذیری و فعالیت بیشتر، شیمی شکل و سطح
ج) تحرک بسیار زیاد در بدن انسان
د) توانایی نفوذ به غشا سلولی
در چه شرایطی نانو ذرات خطرناک هستند؟
بعضی بر این باورند که انسانها آنقدر در معرض نانو ذرات نمی باشند که برای آنها ایجاد خطراتی از جنبه سلامتی کند. برای مثال گزارش شده است که بلعیدن TiO2 توسط انسان بی ضرر است. اما اگردر معرض نانو ذرات بودن بیشتر از حد معمولی گردد احتمال ایجاد خطر بر سلامتی وجود دارد.
عامل دیگری که باعث نگرانی در مورد نانو ذرات می باشد این است که که نانوذرات می توانند به دیگر آلاینده های خطرناک در آب یا هوا متصل شوند یا با آنها واکنش دهند و در نتیجه ورود آنها را در بدن آسانتر سازند.
در ارزیابی خطرات نانو ذرات نکاتی مانند { الف) اندازه و توزیع اندازه ب) شکل ج) خواص د) بار سطحی ه) جرم ، غلظت و تعداد } قابل توجه می باشند
اندازه ذرات در توزیع آنها در بدن موثر است . ذرات بزرگتر از nm100 به مغز استخوان نمی رسند و ذرات بزرگتر از nm 300 در خون وجود ندارند. بار سطحی ذرات در توزیع آنها در بدن نقش دارد.
مراحل اثر گذاری نانوذرات بر سلامتی:
مفاهیم کلی فرایندها از مرحله در معرض نانو ذرات قرار گرفتن تا ایجاد بیماری در شکل زیرنشان داده شده است.
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
سوند معده ( لوله های بینی – معده ) Nasogastric & Feeding Tubes
تهیه و تنظیم: عبدالله حسینلو کارشناس پرستاری و کارشناس ارشد فیزیولوژی از اورمیه
ویراستار علمی : دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اورمیه
برای تمامی کسانیکه در خانواده خود بیماربستری در بیمارستان داشته اند سوند معده یک وسیله پزشکی شناخته شده ای میباشد چه بسا خیلی از بیماران قبل اعمال جراحی با یک سوند معده شکم شان از گاز و محتویات آن تخلیه و از یک عمل جراحی سنگین روی شکم رهائی یافته اند این وسیله در مسمویتهای داروئی و شیمیائی به عنوان یک وسیله معجزه آسا تلقی شده و جان تعداد زیادی از این نوع بیماران را از مرگ حتمی نجات داده است .این دو محصول با کاربردهای چند گانه ، تهیه شده از PVC پزشکی ( Medical grade ) و استریل می باشد . فیدینگ تیوب برای استفاده در نوزادان و اطفال و نازوگاستریک تیوب جهت خردسالان و بزرگسالان طراحی گردیده است . از جمله موارد کاربرد این محصولات تخلیه معده از خون یا مایعات در بیماریها از جمله مسمومیتهای غذایی ، خونریزیهای دستگاه گوارش و ... می باشد . همچنین در مواردی که بیمار قادر به تغذیه ارادی نمی باشد می توان از این دو محصول جهت تجویز مواد غذایی مایع و یا داروها استفاده کرد به طوریکه از طریق پانچ انتهایی یا پانچهای متعدد جانبی مواد تزریق شده از کانکتور فوقانی لوله وارد محوطه معده میگردد .
از خصوصیات مهم محصول نشانه گذاری با فواصل معین در طول لوله جهت ارزیابی پزشک از میزان پیشروی لوله در مجرای گوارشی بیمار است ، ضمن آنکه خط نشانه سولفات باریم در سرتاسر بافت لوله نیز امتداد داشته و با خصوصیت رادواپک خود امکان بررسی وضعیت قرارگیری لوله را از طریق رادیوگرافی (ray – X) فراهم می آورد . این محصول بر اساس قطر دارای تنوع سایز می باشد که از طریق رنگ کانکتور قابل افتراق است .
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
لوله تراکئوستومی لوله نجات بیماران بد حال Trachestomy tube
اقتباس و تهیه از : عبدالله حسینلو کارشناس ارشد فیزیولوژی از ارومیه
تراکئوستومی ایجاد یک راه هوایی انتخابی برای درمان احیاناً طولانی مدت بیمارانی است که نیاز به راهی برای تنفس یا ساکشن ترشحات یا تهویه مکانیکی دارند .
مورد استفاده ازلوله تراکئوستومی :
1- تخلیه ترشحات حجیم از راههای هوایی برای مدت طولانی
2- کاهش فضای مرده تنفسی و مقاومت راه هوایی ( در مقایسه با لوله تراشه ) و بنابراین کاهش کار تنفس
3- پیشگیری ازآسپیراسیون ترشحات دهان و معده به راه هوایی
4- انسداد راه هوایی به نحوی که نتوان از لوله تراشه استفاده نمود.
5- نیاز به تهویه مکانیکی طولانی مدت
راهنمای مصرف :
پس از ایجاد یک برش افقی در پوست ، با شکافتن لایه های زیر پوست به صورت عمودی در خط وسط گردنی نای نمایان خواهد شد ، در این حال ایستموس تیروئید از موضع عقب زده می شود و یا در خط میانی تقسیم شده و با بخیه فیکس می گردد .
یک قسمت بشکل بیضی و بطور عمودی از بافت جلوی تراشه در فضای بین حلقه های دو و سه تراشه به همراه حلقه تراشه بین آنها برداشته می شود ، البته در کودکان احتیاج به برداشتن این قسمت بیضی شکل نیست .
سپس در هر دو طرف خط میانی از جلو به پهلو از میان دو حلقه تراشه نخ سیلک عبور داده می شود .
جایگذاری لوله تراکئوستومی :
لوله تراکئوستومی را از سوراخ ایجاد شده در گردن وارد تراشه نموده و آنرا به سمت پایین هدایت کنید .
با گوشی پزشکی ریه بیمار را گوش کنید تا از جایگذاری و عملکرد صحیح لوله مطمئن شوید .
در نوع کافدار کاف را با سرنگ از هوا پر کنید .
لبه گردنی لوله را بواسطه یک باند دور گردن بیمار فیکس کنید .
* لوله تراکئوستومی در دو نوع با کاف و بدون کاف عرضه می گردد که نوع بدون کاف بیشتر برای کودکان ( زیر ده سال ) و در موارد وابستگی و نوع کافدار در مواردیکه احتیاج به تهویه مکانیکی است و یا خونریزی و آسپیراسیون وجود دارد ، استفاده می شود .
تذکر مهم :
در تمامی انواع لوله های کافدار ، در صورت مصرف گاز N2O ، حجم کاف افزایش می یابد . لازم است اقدامات احتیاطی در این زمینه به عمل آید .
* در صورت آسیب دیده بسته بندی مورد استفاده قرار نگیرد .
* پس از مصرف از بین برده شود .
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
سرطان پستان چیست ؟
نوشته : خانم دکتر مریم طباطبائیان
http://www.rs272.com/
سرطان پستان در مملکت ما مانند بسیاری کشورهای دیگر جهان ازشایع ترین سرطانها در نزد بانوان میباشد
شیوع این سرطان به ویزه در سنین 40 تا 60 سالگی و در رتبه دوم در سنین 30 تا 40 سالگی است و در بین 8 نفر در هر 100000 نفر جمعیت یافت میشود .
احتمال ابتلا هر زن در طول عمر خود به سرطان پستان یک مورد و در هر 8 نفر است البته این آثار که از مراجع غربی کمتر است ولی آثار دقیقی از شیوع در دست نیست .
با توجه به اینکه تشخیص زود رس سرطان پستان می تواند باعث افزایش طول عمر و بهبود کیفیت زندگی شود . برنامه تشخیص زودرس ( چکاپ) در سرلوحه اقدامات تشخیص بهداشتی جوامع در خصوص بیماریهای غیر واگیر میباشد و برنامه هایی بر اساس شیوع و سن بروز پستان در هر جامعه بر این منظور تدوین و اجرا میشود .
با توجه به عدم دسترسی آمار دقیق در مملکت یا به پیروی از منابع غربی برنامه ریزی در تشخیص زودرس سرطان پستان توصیه میشود .
1- معاینه پستانها توسطه خود فرد هر یکماه از 20 سالگی
2- ماموگرافی اولیه در سن 35 سالگی
3- معاینه پستانها بطور مرتب هر 6 ماه از سن 35 سالگی توسط پزشک
4- ماموگرافی سالیانه از سن چهل سالگی
در صورتی که سابقه فامیلی سرطان پستان ، تخمدان در یک فامیل وجود داشته باشد با نظر پزشک متخصص این برنامه تغییر میکند این افراد نیاز به پیگیری دقیق تری خواهند داشت .
ازنظر ژنیتیکی ارتباط بین سرطان پستان ، روده بزرگ و تخمدان وجود دارد و ممکن است در خانوادهایی این سرطانها در افراد مختلف یا حتی در یک فرد مشاهده شود لذا در صورت بروز فامیلی این سرطانها باید پبیگیری از نظر تشخیص سایر انواع نیز انجام شود ( مثلا انجام ماموگرافی در افراد خانواده ایی که یک مورد سرطان تخمدان گزارش شده )
عوامل شناخته شده و قابل پیشگیری در مورد سرطان پستان ، چاقی ، رژیم پرچربی ، رژیم با کالری بالا عدم تحرک ورزش ، حاملگی اول در سن بالای 35 سال در افراد چاق کاهش وزن میباشد .
موارد کمی از سرطانهای پستان فامیلی و ژنتیکی است و اغلب سرطانهای پستان از نوع غیر ارثی است
در مورد نقص در برخی ژنها حتی جراحی پیشگیرانه در افراد سالم خانواده توصیه میشود .
با روشهای جدید تشخیص و درمان بقا عمر بیشتر و کیفیت زندگی بهتر و جراحی محدودتری برای زنان جامعه قابل پیش بینی است . معاینه پستانها در مراکز بهداشتی توسط ماماها ، متخصصان زنان ، پزشکان عمومی و متخصصان جراحی انجام میشود و باید توسط متخصص جراح آشنا با سرطان پستان انجام شود .
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
دستان مراببرید !!- خاطره پزشکی
نوشته : دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
ویراستار : سیمین گله بان از ارمیه
هوا ابری بود و نم نم باران گهگاه گونه هایم را خیس می کرد.تازه به اورژانس رسیده بودم که مردی را فریادکنان به داخل اورژانس آوردند.بیمار به صورت وحشتناکی می گفت شما را به خدا دستانم را ببرید!!و به شدت بی تابی کرده و روی تخت آرام و قرار نداشت و به این سو و آن سو می دویدو جمله دستان مرا ببرید را تکرار کرده و کمک میخواست.
همراهان به کمک کادر اورژانس سعی می کردند بیمار را آرام کنند.یکی از همراهان اشک ریزان به پزشکان و پرستاران پرخاش میکرد. بیمار یک لحظه نیز همکاری نمی کرد نه به سوالی جواب می داد ونه اجازه معاینه می داد و نه در یک جا می ایستاد.اول فکر کردم بیمار هیستریک (بیماری که ناخواسته خود را بیمار نشان می دهد) می باشد،ولی اضطراب و هراس بیمار به قدری زیاد بود که به بیماران هیستریکی شبیه نبود چون بیماران هیستریکی بیشتر سعی دارند خود را مانند بیماران غشی و سکته ای نشان بدهند و روی تخت ولو می شوند و نقش مرده را بازی وداد کشیدنشان عمدی بوده و اظهار تنگی نفس و خفگی می نمایند. که نهایتا پزشکان و پرستاران با تجربه با یک نگاه می توانندبه این بیماران هیستریکی آنها را تشخیص میدهند.اما این مرد که حدود 35 ساله با رنگ و روی آبی یا به عبارت دیگر سیانوزه بود،لحظه به لحظه سیاه تر شده و حالت طبیعی نداشت .به هر طریق که شده بیمار را روی تخت نشاندیم و به او اکسیژن داده و بعد از سرم تراپی و گرفتن آزمایشات دستور دادم که یک پالسی اوکسی متری انجام دهند.اما دلم چندان رضا نمی دادواحساس خوبی نسبت به بیماریش نداشتم . دل را به دریا زدم و گفتم که یک نوار قلبی نیز بگیرید چون که بیمار ظاهرا سیگاری قهاری نیز بوده و روزی چندین پاکت سیگار می کشیده است.ظاهرابیمار بدنبال یک نزاع لفظی اینگونه شده بود. زیاد ازبیماری ترومبوز شریانی در دست ر نگران نبودم چون نتیجه پالسی اوکسی متری(یعنی تعیین اکسیژن شریانی که توسط دستگاهی بدون گرفتن خون از رگ انجام می پذیرد) تقریبا نرمال بود.کم کم شک ام به بیماری قلبی رفت که با گرفتن نوار قلبی به یقین تبدیل شد.بیمار در نوار قلبی دارای یک سکته بسیار وسیع بوده و هر آن احتمال اینکه بمیرد وجود داشت . دیگر معطل نکردیم،پرستارهای بسیار فعال اورژانس سریع یک مرفین طبق دستور به بیمار زدند بدنبال آن بیمار کمی آرام شد.دیگر تکلیفش معلوم شد و او را سریع آماده بستری و اعزام به سی سی یو کردیم.بیمار لحظه به لحظه بهبود یافته ولی با کمال تعجب دیدیم بیمار از تخت پایین آمده و آماده رفتن به خانه خود میباشد و جالبتر اینکه از دست ÷رستاران و من به خاطر اینکه اجازه رفتن نمی دادم شاکی نیز بود !!بالاخره بعد از توضیح فراوان و تهدید به اینکه چون سکته کامل کرده و بستری نشود خواهد مرد راضی به بستری شد!!.ولی بهرحال از اینکه بیمار بدون علت خاصی و آنهم با این علامت تابلو سکته قلبی را نشان داده بود بسیار متعجب بودم. اصولا بیمارسکته قلبی با درد فشارنده قفسه سینه با انتشار به دست چپ یا گردن که لحظه به لحظه بیشتر می شود سوزش سر دل که مقاوم به درمانهای ضد اسید معده میباشد ،مراجعه می کند ولی این بیمار فقط از درد ناگهانی و شدید هر دو دست از آرنج به پایین شاکی بود. به هر حال پزشکی دنیای رمز و راز بوده و خداوندمتعال که انسان را به این پیچیدگی آفریده ،خود راز میباشد من همیشه او را شکر می گویم که به من ناچیز فرصتی داده تا بتوانم گوشه ای از علم بی کرانش را به چشم ببینم.
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
اورژانسها بهشت اراذل واوباش!! – خاطره پزشکی
نوشته : دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
ویراستاران : سیمین گله بان و فریده گل افشان
عصر شیفت آرامی را سپری میکردیم.یک بیمار رنال کولیکی (فردی که درد، ناشی از سنگ کلیه یا عفونت کلیوی دارد و درد بسیار شدید دارند) که بیقراری زیادی میکرد، دراورژانس درمان می کردیم.با پرستار آقایی، سرگرم تزریق وریدی آمپول مرفین بودیم که ناگهان صدای شدیدی همچون صدای انفجار یک بمب در سالن اورژانس به گوش رسید.تا به خودمان بیاییم انفجار دیگری رخ داد. ما دو نفر که همان جا خشکمان زد.بعد از چند دقیقه همگی، دویدیم که ببینیم چه اتفاقی افتاده است.انفجاری وجود نداشت،فقط آقایی بسیار پر هیکل و جوانی که به شدت عصبانی بود با مشت خود مستقیم به داخل پنجره های کوچک در اورژانس که چوبی و فلزی بودند وارد کرده و از هر دو دست فرد مذکور خون فوران می کرد و با صدای بلند نعره میزد و دنبال پزشک شیفت صبح می گشت و فریاد کنان می گفت:من آمده ام که همه یتان را بکشم،خصوصا آن دکتری که به دوست من کمک نکرده و باعث فوت او شده است. فرد پر هیکل کم لطفی نکرد روی تمامی تابلوهای نصب شده به دیوارهای اورژانس مشتی کوبید و همه را شکست. به هر فردی که لباس سفید پوشیده بود فحش می داد و به هر کسی که در تیررسش بود مشتی نثار می کرد.نگهبان اورژانس و پلیس بیمارستان نیز نتوانستند از عهده اش بر آیندوپلیس 110 نیز آمد ولی آنها نیز کاری از دستشان بر نیامد.پلیس نیروی مخصوص که دارای باتونهای کوچک برقی با کلاههایی همچون کلاههای سامورایی بودند نیز وارد این معرکه شدند که آنها نیز مفید واقع نشدند.وسط سالن اورژانس مانند رینگ بوکسی شده و قهرمان بدون حریف، کسی نبود جز آقای پرهیکل پر زورو بد دهان که ،به همه کادر و پزشکان به اندازه تمام عمرشان فحش ناموسی داد.بیماران دیگر و همراهان آنها نیز از ترس با وجود بیماریی اورژانسی شان به گوشه ای خزیده بودند و جیکشان در نمی آمد. فرد پر هیکل همانطور که حریف می خواست، به انتهای سالن اورژانس رفت اتفاقاً به یکی از همکاران خدماتی که به آرامی زمین را تی می کشید از پشت یک مشت حواله کرد، آن همکار خدماتی به آرامی برگشت و گفت بامن بودی آقا؟! منو چرا زدی ؟ من که با شما کاری نداشتم و شما را ندیده ام
فرد ضارب جواب داد آره داداش من بودم الان چشمت رانیز درمی آورم !!.همکارمان بااینکه قدش کوتاه تراز فرد ضارب بود به او فرصت نداد ،از یقه او گرفت واز زمین بلند کرد وگفت نزاییده کسی که بتواند مرا بزند، پس می خواهی چشمانم رانیز در بیاوری؟!. بعد یک مشت به صورتش زد ضربه چنان قوی بود که سر فرد ضارب چرخید وگیج رفت . همکار خدماتی هی مشت می زد تا با لاخره دهها پلیس با لباس ها و وسایل مختلف به سرش ریختن و به خارج از اورژانس بردند ده دقیقه بعد باز چند پلیس آمدند وگفتند آن همکارتان کجاست ؟همکا رمان گفت من را می خواستید ؟ پلیس ها جواب دادند بله لطفاًبه حیاط بیایید!! ما نیز به دنبال آنها بیرون اورژانس رفتیم خیلی جالب بود با اینکه دستان آقا هیکله دست بند زده بودند ولی نتوانسته بودند او را داخل پلیس ماشین کنند !! واین داستان باز باضربه های جانانه همکارمان فیصله پیدا کرد . بعد ها فهمیدیم که همکارمان جزء یکی از بوکسورهای بنام سال ها پیش بوده و جالب اینکه مغازه زرگری ای در یکی از استان های بزرگ داشته ولی به خاطر ورشکستگی اش ، کارش به کار خدماتی بیمارستان کشیده بود .القصه سریع یک صورت جلسه با امضاء تمامی کادر وپزشکان نوشته وشکایتی نیز علیه فرد مذبور تنظیم شد . بعد از چند روز معلوم شد که وی دوست فردی بود که به خاطره دختری خودکشی کرده و جسد دوستش را به اورژانس آورده و چون پزشک وکادر اورژانس شیفت صبح، کاری از دستشان بر نیامده بود جسد را به سردخانه انتقال می دهند و این آقا بعد از شنیدن موضوع غیرتی شده وبه فکر اینکه کسی کاری نکرده جهت انتقام بر آمده بود. جالب ترین موضوع اینکه او در بازداشتگاه علیه کادر و پزشکان بیمارستان شکوائیه تنظیم می کند !! مبنی بر اینکه کادر و پزشکان بیمارستان علاوه بر اینکه به دوستم نرسیده اندو باعث فوت او شده اند مرا نیز ناجوانمردانه کتک زده اند !! . قاضی دادگاه نیز چون جریان را ندیده بود جریان را به نفع وی خاتمه داده بود تا اینکه باوساطت و شکایت مجدد حراست و خود پلیس که شاهد موضوع بودند مسئله را بارضایت هر دو طرف به خاطر رعایت منشور حقوق بیمار و همراه !!به سادگی حل گردید!! و چنین عنوان شد که وی حالت طبیعی نداشته و چنین اتفاقاتی قابل انتظاربوده واین کادر بیمارستان هستند که بایستی وضعیت طرف مقابل را درک میکردند !. روزی نیست که متأسفانه چنین اتفاق های در اورژانس ها توسط اراذل و اوباش در اورژانسها رخ ندهد وحقوق کادر ،پزشکان و حتی دیگر بیماران ضایع نشودپس فعلا اورژانس ها بهشت اراذل واوباش هستند و تحصیل کرده ترین افراد این جامعه اسلامی به واسطه وجود حقوقی بنام منشور حقوق همراه و بیمارمصون از تعرض نیستند در حالیکه آلان یک متعاد در این جامعه بیمار تلقی میشود ولی حمله به پرستار و پزشک یک جریان طبیعی تلقی میشود !!!!! .
هموفیلی چیست؟ Hemophilia
یک اختلال مادرزادی خونریزی دهنده است که به دلیل عدم وجود حداقل یک فاکتور انعقادی رخ
می دهد وازشایع ترین مسائل انعقادی است.
اکثریت کودکان مبتلا به هموفیلی ازنوع AیاB هستند.هموفیلی نوع A کلاسیک ناشی از کمبود فاکتور 8 است .
هموفیلی B به دلیل کمبود فاکتور انعقادی 9 رخ می دهد.
تظاهرات بالینی:
با خونریزی در قسمت های مختلف بدن ظاهر می شود.
دفعات وشدت خونریزی به مقدار کمبود فاکتوروشدت ترومای وارده بستگی دارد.
75 %کل خونریزی ها درداخل مفاصل که شایعترین آنها زانو – آرنج- مچ پا- شانه- مچ دست و لگن- می باشند.
صدمات شدید درد مزمن وحتی آنکلیلوز مفصل شوند.
شایعترین خونریزی در این بیماری با خارج کردن دندان پیش می آید.
درمان:
تزریق فاکتور8 یا9طبق دستور پزشک
اقدامات پرستاری و آموزش به مدد جو :
آموزش در مورد محدودیت فعالیت ها ومعیارهای مراقبت از خود
ایمنی منزل و محیط کار
عدم استفاده ازداروهای تداخل کننده با پلاکت مثل آسپیرین والکل- داروهای ضد سرماخوردگی
رعایت بهداشت دهان
درزمان خونریزی فشار موضعی – حمام گرم جهت راحتی وکاهش درد در طی حملات خونریزی از حمام سرد استفاده نمود.
نوشته : کارشناسان پرستاری مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری ارومیه
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
توصیه های رژیمی برای سالم زیستن
سولماز اژدری کارشناس تغذیه از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اورمیه
1-مصرف مواد غذایی سرخ شده را به حداقل کاهش دهید .
2-در سرخ کردن مواد غذایی از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده کنید .
3-روزی 1 قاشق مربا خوری روغن زیتون مصرف کنید .
4-روزی 2 عدد گردو مصرف کنید .
5-غذا کم چرب تهیه کنید و در تهیه غذا از روغن مایع و افتابگردان ، کدو، کلزا و روغن جامد به نسبت مساوی استفاده کنید و سعی کنید رفته رفته مصرف روغن جامد را به حداقل برسانید و از روغن مایع استفاده کنید .
6-مصرف میوه جات و سبزیجات تازه را هرگز فراموش نکنید .
7-از سبزیجات برگ سبز و پهن مثل جعفری ، شاهی ، اسفناج برگ چغندر زیاد استفاده کنید .
8-روزی حتماً 1 عدد هویچ میل نمائید .
9-به اندازه کافی آب مصرف کنید (3-2 لیتر)
10-روزی حداقل 45 دقیقه ورزش با نرمش انجام دهید .
11-صبح بعد از بیدار شدن از خواب و حداقل یک ربع قبل از صرف صبحانه 1 لیوان آب بنوشید .
12-از مصرف تنقلات مثل چیپس و پفک مخصوصاً برای کودکان جداً پرهیز کنید .(سرطان زایی)
13-مصرف نوشابه های گازدار را محدود کنید (سرطان زایی ، کاهش قدکودکان و پوکی استخوان )
14-به جای نوشابه گازدار از آب یا دوغ یا شربتهای خانگی استفاده کنید .
15-به کودکان خود از مفید بودن لبنیات صبحت کنید و حداقل 3 لیوان در طول روز شیر در سهمیه غذایی کودکان خود قرار دهید .
16-حداقل 2 بار در هفته ماهی مصرف کنید .
17-غذا کم نمک مصرف کنید .
18-جوانه گندم یا ماش یا عدس تهیه کرده و به همراه سالاد یا در غذا استفاده کنید .
19-مصرف سبوس غلات و نانهای سبوس دار توصیه می شود .
20-مصرف کله پاچه را به حداکثر 1 بار در ماه محدود کنید .
21-درموارد بالا بودن چربی و فشار خون دل و قلوه و جگر کم مصرف کنید و مصرف کله پاچه را حذف کنید.
22-همراه غذا حتماً سالاد یا سبزی یا میوه مصرف کنید .
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI